galaretka deserowa z mrożonych jagód i żelatyny

pyszny i bardzo zdrowy deser jagodowy dla dorosłych i dzieci! Naprawdę chcę podzielić się ulubionym przepisem na deser w naszej rodzinie. Mąż i dzieci po prostu uwielbiają tę jagodową ucztę. Witaminy przez cały rok i dodatkowo dobry nastrój!
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 41 g
176 kcal
IG: 8 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Aby zrobić galaretkę, wyjmij jagody z zamrażarki i pozwól im się stopić. Używamy dowolnych jagód, które są w zamrażarce. Możesz zrobić galaretkę, na przykład tylko z malin, lub dodać jagody i inne jagody. Aby uzyskać tłuczone ziemniaki, zmiel je blenderem.
2. Podczas rozmrażania jagód namocz żelatynę zgodnie z instrukcjami.
3. Wlać puree do rondla, połączyć z cukrem i podgrzać na małym ogniu. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
4. Wlej galaretkę do pięknych foremek, gdy trochę ostygnie, włóż ją do lodówki, aż stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy