arbuzy w słoikach na zimę z musztardą
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Myj arbuza pod wodą i wytrzyj go do sucha. Lepiej jest wziąć arbuza o średniej dojrzałości, cały bez pęknięć. Kroimy go w plasterki, które wygodnie będzie umieścić w słoikach. Po rozłożeniu całego arbuza pokrojonego na kawałki wlej wrzącą wodę z czajnika do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw na chwilę, gdzieś na 5-7 minut.
2. Wlej płyn ze słoików do pojemnika i ugotujemy marynatę. Wlej sól z cukrem, wymieszaj i zagotuj.
3. Włóż musztardę i kwas cytrynowy do słoików, ostrożnie wlej plastry arbuza wrzącą solanką. Zwijamy pokrywki, odwracamy i pozwalamy słoikom ostygnąć w cieple, pod kocem. Następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g