owsianka z soczewicy z kolendrą i sokiem pomidorowym

urozmaic swoje menu owsianką z soczewicy! Owsianka z soczewicy jest dość smaczna, osobiście soczewica smakuje trochę jak rośliny strączkowe. Aby wzbogacić danie, dodaję warzywa, dzięki czemu owsianka jest jeszcze zdrowsza. Dzielę się przepisem, koniecznie spróbuj!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 55 % 16 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

marchewki, cebula, czosnek, seler obieramy, myjemy, kroimy w małe kostki. Rozłóż przygotowane warzywa na patelni z grubym dnem, dodaj olej roślinny, smaż, aż cebula będzie miękka.

rozłóż soczewicę na warzywach, wlej wodę, dodaj kolendrę i sól. Zamknij patelnię pokrywką, gotuj przez 15 minut, po czym dodaj trochę soku pomidorowego i gotuj przez kolejne 15 minut.

gotową owsiankę podajemy na gorąco, dodając trochę posiekanego koperku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy