skład / składniki
metoda gotowania
1. Do marynaty wlej wodę do rondla i wymieszaj cukier i sól nie jodowaną. Gdy się zagotuje, po pięciu minutach dodaj przyprawy i wyłącz. Pod zamkniętą pokrywką marynatę należy podawać przez kilka godzin.
2. W tym czasie gotujemy buraki. Warzywa korzeniowe gotujemy w całości, po dokładnym umyciu szczotką. Aby buraki zachowały swoją soczystość i jasność, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie, a po ugotowaniu zanurzyć w bardzo zimnej wodzie, a następnie obrać. Pokrój w paski i przenieś do czystych, wysterylizowanych słoików.
3. Marynatę ponownie podpalamy. Jak tylko się zagotuje, wlej do niego 9% octu i wyłącz. Wlać buraki wrzącą marynatą. Przestawiamy słoiki z półfabrykatami na patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy do niej gorącą wodę ,aby przykryła słoiki na ramionach (temperatura w rondlu nie powinna bardzo różnić się od temperatury półfabrykatu w słoikach, w przeciwnym razie słoik może pęknąć) i sterylizujemy przez 20-30 minut. Zwijamy słoiki, odwracamy je i pozwalamy słoikom ostygnąć pod ciepłym kocem. Następnie usuwamy je do przechowywania.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g