pachnące buraki marynowane
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze umyj buraki. Włóż do rondla i napełnij wodą, gdy się zagotuje, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu. Gdy warzywa są gotowane, zanurzamy je w lodowatej wodzie, po czym skórkę można bardzo łatwo obrać.
2. Pokroić w kostkę i przenieść do wysterylizowanych słoików. Filtrujemy 1 litr wody, w której gotowano buraki, dodajemy przyprawy, sól i cukier.
3. Przestawiamy słoiki z burakami na patelnię i wlewamy do wieszaków ciepłej wody, po ugotowaniu sterylizujemy przez 20-30 minut, w zależności od objętości słoików. Następnie zwijamy pokrywki i usuwamy, aż ostygną w ciepłym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g