ciasto kaprys ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Umieść patelnię w łaźni wodnej, włóż do niej miód i rozpuść go. Dodaj masło i cukier. Wprowadzamy jajka pojedynczo i szybko mieszamy trzepaczką. Wymieszaj sodę i proszek kakaowy. Usuń mieszaninę z ognia i przesiej mąkę. Rozłóż ciasto na stole, posyp mąką i dobrze ugniataj.
2. Rozwałkuj ciasta wielkości formy, w której będziemy piec. Widelcem wykonujemy nakłucia i przenosimy na papier do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika, gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. W sumie ciasta powinny mieć 7-8 sztuk.
3. Ubij wszystkie składniki na krem.
4. Rozłóż ciasta na talerzu i obficie posmaruj kremem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i udekoruj startą czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g