kapusta prowansalska w słoiku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Posiekaj kapustę cieńszą.
2. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj. Obierz czosnek.
3. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.
4. Wlej sól i cukier do wrzącej wody, trzymaj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą.
5. Następnie wlej ocet i olej roślinny do marynaty, dodaj liście laurowe i ząbki czosnku.
6. W obszernej misce połącz kapustę i marchewkę, zalej gorącą marynatą, Ustaw ucisk.
7. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny, po czym rozłóż na puszce i wyślij do lodówki.
okazało się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g