kapusta marynowana prowansalska
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Usuń górne liście z kapusty, posiekaj niezbyt cienko.
2. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce.
3. Łączymy marchewki z kapustą w jednym pojemniku, lekko zaciskamy rękami.
4. Przygotuj marynatę: wlej wodę, olej roślinny i ocet do rondla, następnie wlej cukier i sól, dodaj liść laurowy, Wyślij do ognia, zagotuj.
5. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek nożem. Przerywamy żurawinę, myjemy.
6. Rozłóż czosnek i żurawinę na kapuście, wlej gorącą marynatę, Ustaw ucisk, pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na noc.
7. Przenieś kapustę do słoików i przechowuj w lodówce.
podawaj do dowolnego przystawki, proste, ale jednocześnie bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g