skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj buraki, marchewki i ziemniaki do miękkości, obierz, zetrzyj osobno na drobnej tarce. Połóż buraki na gazie złożonej w dwóch warstwach, wyciśnij nadmiar wilgoci.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupy, a także zetrzeć na drobnej tarce.
3. Oczyść śledzie, usuń kości, pokrój filety w plastry.
4. Cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć ze śledziem, wymieszać.
5. Na bambusowej macie ułożyć folię spożywczą, następnie rozprowadzić buraki równym prostokątem, ubić warstwę silikonową szpatułką, posolić, przykryć kawałkiem folii i przejść po burakach dłonią, aby maksymalnie zagęścić warstwę.
6. Następnie ułóż marchewki (szerokość warstwy powinna być nieco węższa niż buraki i proporcjonalna do długości), ostrożnie rozprowadź, ubij, posmaruj majonezem.
7. Teraz następuje ziemniak, połóż go trochę już marchewką, przykryj folią, uszczelnij dłońmi, Posol trochę i posmaruj majonezem.
8. Rozłóż jajka na warstwie ziemniaków (również węższej na szerokość), ubij, przykryj majonezem, na którym połóż śledzie wąskim wzgórzem.
9. Podnieś jedną krawędź maty bambusowej i delikatnie połącz ją z drugą krawędzią, z krawędzią rolki nałożoną na drugą, zwiń matę, zagęść rolkę ze wszystkich stron. Następnie zdejmij matę, rolka pozostaje w folii spożywczej, w tej formie i wyślij ją do lodówki na noc.
rano możesz podać sałatkę na talerzu: połóż rolkę szwem w dół, ostrożnie usuń folię spożywczą. Udekoruj według własnych upodobań i życzeń:)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g