w klasycznej wersji ulubiona przez miliony Rosjan Sałatka śledziowa pod futrem jest przygotowywana, bez względu na to, jak dziwnie to brzmi, na różne sposoby. Oznacza to, że skład składników w nich jest inny. Niektóre obejmują na przykład świeże jabłko, inne nie. I zbierze się wiele takich różnic. Jednak wszystkie z nich będą uważane za klasyczne przepisy na śledzie pod futrem, potocznie określane po prostu jako „futro”.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach śledź pod futrem klasyczny:
jeśli zagłębisz się w historię i zagłębisz się w warianty tego dania, nadal nie dojdziesz do żadnego konkretnego wniosku. Na przykład, oto jeden skład produktów według klasyki, minimalny: śledzie solone, ziemniaki, marchew, buraki, cebula, majonez. Drugi, oprócz wymienionych, może zawierać również gotowane jajko. Trzeci to wspomniane wyżej jabłko. A potem już wybieramy, który z przepisów wziąć pod uwagę i ugotować według niego.
może się również różnić i naprzemienne warstwy w tej sałatce. W jednym ziemniaki będą na dole, w drugim - ryba. Jedyna rzecz pozostaje niezmieniona - górna warstwa zawsze będzie burakami posmarowanymi (lub nie) majonezem. To ona nadaje sałatce pyszny jasny kolor. Kolejna niezmienna zasada: futro nigdy nie jest mieszane, zawsze łuszczące się. Nadal możesz powtarzać warstwy, czyniąc je cieńszymi, a sama sałatka jest wyższa.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów śledź pod futrem klasyczny:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Śledź pod futrem klasyczny Sylwester | 6 h 50 min | 90 | +93 |
klasyczny śledź pod futrem | 12 h 20 min | 92 | +67 |
ryba pod futrem klasyczna sałatka | 4 h | 99 | +91 |
klasyczna Sałatka śledziowa pod futrem z jajkiem | 1 h 30 min | 103 | +343 |
Śledź pod futrem klasyczny z żelatyną | 5 h 50 min | 123 | +17 |
dla wielu mieszkańców Rosji klasyczna Sałatka śledziowa pod futrem stała się niezmienną częścią świątecznej uczty. Wiele osób lubi to robić na męskie święta. Najprawdopodobniej ze względu na śledzie, które mężczyźni lubią jeść gorące napoje alkoholowe.
mówiąc o śledziu. Idealnie powinien to być filet całkowicie bez pestek (a w tej rybie jest ich dużo i wszystkie są cienkie i małe). Ale jeśli weźmiesz dobrze solone lub nawet marynowane śledzie, często kości prawie nie są w nich wyczuwalne-można je bezpiecznie żuć i połykać, są tak miękkie (najważniejsze, że nie utkną w zębach).