skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki, marchewki i buraki są dokładnie myte, a następnie gotowane do całkowitego ugotowania, schłodzone i obrane. Jajka gotujemy również na twardo i obieramy.
2. Pokrój cebulę w pierścienie, im cieńsza, tym lepiej. Wlej gorącą wodę i ocet do miski, wlej cukier, wymieszaj marynatę i włóż do niej cebulę. Pozostaw na 30-40 minut.
3. Śledzie obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie kości, kroimy filety w kostkę. Obierz marchewki, ziemniaki, buraki i jajka, zetrzyj, ułóż na osobnych talerzach.
4. Wlej żelatynę do miski, zalej gorącą wodą, dodaj majonez, wymieszaj, aż będzie całkowicie gładka.
5. Doprawiamy buraki majonezem, dodajemy trochę soli, mieszamy, układamy pierwszą warstwę w formie (biorę silikonowe formy). Kolejną warstwę wykonujemy z marchwi, wypełniając ją majonezem, podobnie jak buraki. Następnie rozłóż starte jajko, marynowaną cebulę i śledź. Sałatkę uzupełniamy ziemniakami doprawionymi majonezem. Każda warstwa jest dobrze zagęszczona, powinny leżeć ciasno do siebie.
6. Wysyłamy formy z sałatką do lodówki na 3 godziny.
7. Przenieś porcje foremek na talerz, udekoruj gałązką pietruszki i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g