puree ziemniaczane z cebulą, jajkiem i mlekiem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na ćwiartki. Obierz cebulę, pokrój na pół.
2. Rozłóż ziemniaki na patelni, połóż połówki cebuli na wierzchu ,wlej wodę (woda powinna całkowicie przykryć ziemniaki), wlej sól. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy przez 25 minut.
3. W międzyczasie zagotuj mleko w rondlu.
4. Odcedź bulion, zmiksuj ziemniaki, dodaj części przegotowanego mleka, a następnie rozbij surowe jajko, wymieszaj.
5. Dodaj masło do powstałej masy, ubij puree mikserem.
podajemy jako dodatek do każdego dania, bardzo lubię z duszonymi warzywami:)
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g

