skład / składniki
metoda gotowania
moja cukinia, krojona losowo. Obierz marchewki, umyj, pokrój na kilka części. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, dokładnie myjemy, kroimy na 4 części. Obieramy również czosnek. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki.
przygotowane składniki, z wyjątkiem czosnku, mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Wlej sól i cukier do powstałej masy, nie zapomnij o czerwonej mielonej papryce, wlej olej roślinny.
Wyślij Adjikę do ognia, gotuj przez 40 minut od momentu wrzenia. Następnie dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę, gotujemy przez kolejne 5 minut, wlewamy ocet, mieszamy, układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy czyste, przegotowane pokrywki.
odwracamy banki do góry nogami, owijamy je cieplej, zostawiamy na jeden dzień.
możesz przechowywać taką Adjikę w mieszkaniu miejskim, łatwiej i szybciej dostać się do stołu)
No to smaczna zima wam zapewniona ;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g