skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser noworoczny bez pieczenia szybko i smacznie? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie gotowane mleko skondensowane. Teraz czego nie sprzedają. Dobre mleko skondensowane powinno mieć zawartość tłuszczu 8,5%, gęste. Przed zakupem wstrząśnij słoikiem - mleko skondensowane nie powinno się w nim toczyć. Jeśli usłyszysz plusk, oznacza to, że mleko skondensowane jest niskiej jakości. Sam ugotowałem swoje skondensowane mleko * (patrz przepis).
Krok 2:
Włóż płatki kukurydziane do miski. Jeśli płatki są duże, pamiętaj o nich rękami. Płatki kukurydziane są szkliwione i nieszkliwione, cienkie i twardsze. Weź płatki według własnych upodobań, ale pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu z glazurowanymi płatkami będzie wyższa, a smak deseru w połączeniu ze skondensowanym mlekiem może okazać się bardziej mdły.
Krok 3:
Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych do smaku: orzechów laskowych, migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów pekan itp. Bardzo ciekawe połączenie uzyskuje się z gotowanego skondensowanego mleka z solonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 4:
W misce połącz płatki kukurydziane i posiekane orzechy. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj gotowane mleko skondensowane.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj masę. Mleko skondensowane powinno być równomiernie rozłożone na wszystkie płatki i orzechy.
Krok 7:
Mokrymi rękami uformuj masę w stożkowe szyszki. Możesz tworzyć szyszki w odpowiednich kieliszkach w kształcie stożka: po prostu napełnij je masą deserową i dobrze ubij. Nie miałem takich kieliszków, więc musiałem rzeźbić rękami. Okazało się, że 8 ciastek. Umieść powstałe szyszki w lodówce na 3 godziny. Po upływie określonego czasu, jeśli utworzyłeś deser za pomocą kieliszków, wyjmij szyszki na talerz.
Krok 8:
Gotowe szyszki lekko posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
* jak gotować mleko skondensowane w domu? Włóż słoik do głębokiego rondla, napełnij wodą, aby woda unosiła się 2-3 cm nad słoikiem. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj przez 2-2, 5 godziny. Upewnij się tylko, że poziom wody nie spada i nie odsłania słoika, ponieważ może po prostu eksplodować z powodu przegrzania. Dlatego dodaj tyle wrzącej wody na czas, aby słoik był zawsze cały pod wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki kukurydziane (cornflex) - 388 kcal/100g
- Płatki kukurydziane - 388 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g