skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować lecho bez pomidora na zimę? Przygotuj produkty według listy. Jeśli zrobisz puste miejsce z mniejszej/większej liczby papryki, po prostu zmniejsz/zwiększ wszystko proporcjonalnie. Weź pieprz w różnych kolorach - będzie jeszcze lepiej.
Krok 2:
Paprykę dobrze opłucz, usuń nasiona, pokrój w paski o pożądanej grubości.
Krok 3:
Włóż pieprz do miski lub rondla, dodaj wszystkie pozostałe składniki: sól, ziarna pieprzu, cukier, ocet, olej słonecznikowy. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 3-4 godziny w pokoju.
Krok 4:
W tym czasie papryka zwiotczy i da sok. Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób.
Krok 5:
Złóż powstałą sałatkę szczelnie do słoików, zalej powstałym płynem. Wysterylizuj. Pieprz można sterylizować w zwykły sposób: wlej wodę do zbiornika/rondla, połóż ręcznik na dnie, włóż słoiki z lecho, wlej wodę na Ramiona, zagotuj. Sterylizuj 15 minut 1-litrowe słoiki. Używam sterylizacji w kuchence mikrofalowej. Stawiam słoiki i włączam maksymalną moc (półlitrowy słoik na 5-7 minut).
Krok 6:
Zakręć słoiki sterylnymi zakrętkami lub zakrętkami. I wyślij pod koc, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
lecho jest dość proste w przygotowaniu. Najbardziej czasochłonną częścią przepisu jest przygotowanie papryki, obieranie jej z nasion. Tę procedurę można powierzyć nawet dzieciom. Przekąska okazuje się bardzo smaczna, apetyczna i aromatyczna. Taka papryka jest dobra na wakacje jako dodatek do dań mięsnych, doskonale nadaje się do serwowania na czczo z gotowanymi/smażonymi ziemniakami. Kolorowe paski pieprzu są piękne i soczyste, mogą być używane jako składnik innych potraw (sałatki, zupy, barszcz).
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g