feijoa z miodem

feijoa z miodem to zarówno żywy dżem, jak i pyszne lekarstwo. Dzięki niemu możesz nie tylko pić herbatę, ale także doskonale zwalcza przeziębienia, zwiększa odporność. Ponadto feijoa ma dużo jodu, co czyni go prawie niezastąpionym.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 94 % 32 g
152 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić feijoa z miodem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Aby dżem był smaczny i pachnący, wybierz duże owoce, bez uszkodzeń, nie twarde i pachnące. Miód najlepiej wziąć kwiatowy, ma subtelny aromat, który doskonale uzupełni zapach jagód feijoa. Ale nie zapominaj, że miód, jak każdy produkt pszczelarski, może powodować silną reakcję alergiczną. Dlatego weź to pod uwagę, gdy używasz go samodzielnie lub ofiarujesz go innym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody feijoa, usuwając uszkodzone i umyj. Następnie włóż jagody do durszlaka i zalej wrzącą wodą, ponieważ jagody będą używane nie obrane, wraz ze skórką. Rozłóż feijoa na ręczniku papierowym i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Nadmiar wilgoci w dżemie nie jest potrzebny, a ponadto może powodować pojawienie się pleśni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku suchych jagód odetnij ogony i pokrój na kawałki. Nie jest zbyt duży, więc przeciąłem go na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane jagody w misce blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przebij wszystko do pożądanego stanu. Może to być jednorodna, gładka masa. Osobiście uwielbiam, gdy w tym dżemie pojawiają się małe kawałki. Również zamiast blendera możesz kilkakrotnie przepuścić feijoa przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem, do pożądanej konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miód do pokruszonego feijoa. Miód powinien być płynny, więc lepiej i szybciej się miesza. Jeśli masz miód, który zgęstniał, umieść go w łaźni wodnej i mieszając doprowadzaj do stanu płynnego. Ale w żadnym wypadku nie podgrzewaj go na otwartym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. W końcu w temperaturach powyżej 40 stopni traci swoje użyteczne właściwości. A w temperaturach powyżej 60 stopni zaczyna wydzielać toksyczną substancję-oksymetylofurfural.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uderz wszystko jeszcze trochę blenderem, aby wymieszać miód z masą jagodową. Często, aby gotowy produkt nie ciemniał, dodaje się cytrynę, ale moim zdaniem przerywa delikatny aromat samej jagody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie umyj słoiki sodą oczyszczoną w gorącej wodzie i sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Do tego celu używam kuchenki mikrofalowej. Wlej wodę do czystych słoików o wysokości 2-3 centymetrów. Włącz piec na 4 minuty przy pełnej mocy. Następnie wyjmij, osusz i pozwól im wyschnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż do nich feijoa z miodem, Zamknij przegotowanymi pokrywkami i włóż do lodówki. Może być przechowywany przez kilka miesięcy.Z tej ilości uzyskuje się około 2 puszki po 250 gramów i jedną puszkę po 150 gramów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, feijoa z miodem można rozłożyć w małych słoikach i zamrozić. Ani miód, ani feijoa nie stracą swoich korzystnych właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g

Podobne przepisy