skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrzan z ostrą papryką? Przygotuj jedzenie. Zestaw jest standardowy, nic zbędnego, ale dla pikantności i ostrości dodaje się ostrą paprykę, a dla zachowania równowagi smakowej – cukier i sól. Chrzan jest potrzebny do zbioru świeży, soczysty, Nie przechowywany przez długi czas po wykopaniu.
Krok 2:
Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki, Wytnij miejsce mocowania łodygi.
Krok 3:
Chrzan jest bardzo energiczną rośliną, a podczas mielenia, zwłaszcza jeśli robi się to w staromodny sposób-za pomocą ręcznej maszynki do mięsa, silnie koroduje błonę śluzową oczu. Na szczęście w naszych warunkach jest wielu pomocników kuchennych-urządzeń gospodarstwa domowego. Korzenie chrzanu należy umyć i obrać nożem, pokroić na małe kawałki, można natychmiast zmielić blenderem na owsiankę, a później razem z innymi składnikami.
Krok 4:
Obierz czosnek z łuski, pokrój goździki na duże kawałki. Możesz przejść przez prasę lub zmielić blenderem razem z innymi składnikami. Druga opcja jest lepsza, ponieważ podczas wspólnego przetwarzania warzyw będzie mniej ostrych oparów z czosnku i chrzanu, które irytująco wpływają na błonę śluzową oczu.
Krok 5:
Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do głębokiego pojemnika lub dużej emaliowanej patelni (do tego przepisu nie można użyć metalowych naczyń z utleniającego metalu). Moja ostra papryka, usuń łodygę z nasionami. Wysyłamy go do reszty warzyw. Wszystko dokładnie zmielić blenderem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji kleiku.
Krok 6:
Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Pozostaw masę na patelni na około godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Należy je umyć w roztworze sody i wysterylizować w jeden ze zwykłych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 8:
Kładziemy chrzan w słoikach, zwijamy je i przechowujemy w chłodnym miejscu. Chrzan jest potężnym konserwatorem, więc taki przedmiot nie wymaga sterylizacji. Smacznego!
żaden posiłek wcześniej nie był kompletny bez tej rosyjskiej przekąski, podawano go do dań mięsnych, pierogów, manti, po prostu rozprowadzano na chlebie. Teraz ta przekąska jest również dość popularna. Podstawą każdego przepisu na chrzan są pomidory, chrzan i czosnek. W klasycznym przepisie baza ta jest uzupełniona tylko przyprawami. W innych przepisach, takich jak mój, istnieją różne dodatki do głównych składników, które dostosowują znany przepis do własnego gustu.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g