skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Produkty potrzebne do przygotowania sałatki są proste, niedrogie i tanie. Lepiej jest użyć świeżej marchewki do przygotowania sałatki, jest bardziej soczysta, a sałatka okaże się smaczniejsza. Umyj marchewki, obierz (jeśli marchewki pochodzą tylko z ogrodu, nie można ich obrać, wystarczy przetrzeć sztywną szczotką), zetrzyj na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek.
Krok 2:
Topiony ser zetrzyj również na tarce. Aby ułatwić tarcie, można go wcześniej umieścić w zamrażarce na pół godziny.
Krok 3:
Ząbek czosnku obieramy z łuski, a także przepuszczamy przez tarkę o drobnych oczkach lub prasę. Kto lubi ostrzejsze sałatki, może zwiększyć ilość czosnku.
Krok 4:
Ugotowane składniki wkładamy do głębokiej salaterki. Dodaj sól do smaku, ale musisz wziąć pod uwagę, jak przyprawiona zostanie sałatka. Jeśli majonez, sól nie jest potrzebna dużo, w przypadku doprawiania kwaśną śmietaną ilość soli można zwiększyć. Używam śmietany.
Krok 5:
Dopraw sałatkę i wymieszaj. Pozwól sałatce namoczyć się, włóż ją do lodówki na godzinę. Możesz podawać sałatkę na stole, w dużej salaterce lub w małych porcjach. Taka sałatka doskonale uzupełni przystawkę z ziemniaków, makaronu, zbóż, gorącego mięsa lub będzie działać jako niezależne danie – przekąska na ucztę i mocne napoje. Smacznego!
Sałatka "Rydzyk" ma wiele podobnych analogów i odmian, nieco różniących się składem od klasycznego przepisu. W niektórych przepisach zamiast świeżej marchwi używa się koreańskiej. Oprócz głównego składnika stosuje się kurczaka, jaja kurze, grzyby, kukurydzę, kiełbasę, suszone owoce i orzechy. I każdy będzie mógł wybrać przepis według własnego gustu i biorąc pod uwagę preferencje smakowe swoich gospodarstw domowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g