surowa Sałatka z buraków z marchewką z jabłkami i orzechami

najbardziej witaminowy, najsmaczniejszy, w pośpiechu! Bomba witaminowa na twoim talerzu. Surowa sałatka z buraków z marchewką, jabłkami i orzechami jest idealna dla tych, którzy dbają o swoją dietę. Szybko, prosto, wyjątkowo smacznie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 47 % 8 g
98 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków, marchwi i jabłek? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Ilość każdego ze składników można zwiększyć do własnych upodobań, sałatka okaże się w każdym razie bardzo zdrowa i smaczna. Jakie jabłka lepiej wziąć? Dobrze nadają się jabłka kwaśne i słodko-kwaśne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i buraki, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Orzechy włoskie obrać. Zamiast orzechów włoskich dopuszczalne jest przyjmowanie ziaren orzeszków piniowych lub można całkowicie wykluczyć orzechy z sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz zmielić wszystkie składniki. Można to zrobić na kilka sposobów. Warzywa i jabłko można zetrzeć na zwykłej tarce z dużymi zębami, użyć Krajarki do sałatek koreańskich lub pokroić wszystko ręcznie nożem. Sałatkę kroję ręcznie. Pokrój więc buraki na pół, a następnie każdą połowę na cienkie talerze. Następnie pokrój każdy talerz w cienkie paski, jak na zdjęciu. Wyślij buraki do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w cienkie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel orzech w moździerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jabłko na końcu. W razie potrzeby najpierw usuń skórkę z jabłka, ale pamiętaj, że zawiera maksymalną ilość witamin. Aby jabłko nie pociemniało i nie zepsuło wyglądu sałatki, skrop je sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dalej są dwa sposoby ubierania sałatki. Pierwszym z nich jest doprawienie sałatki olejem roślinnym. Dodaj orzechy i czosnek przepuszczony przez prasę (lub posiekany ręcznie) do sałatki i polej odrobiną oleju. Sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugi to użycie jogurtu naturalnego do opatrunku. Dodaj jogurt (lub śmietanę) do warzyw, a także orzechy i czosnek. Sól do smaku. Wymieszaj, posyp świeżymi ziołami i mielonym ziele angielskie. Podawaj do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo smaczne jak z masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak samo jest z jogurtem naturalnym.

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy