puszka skondensowanego mleka i deser cytrynowy

bardzo proste i szybkie, rozpływa się w ustach, nawet dziecko gotuje! Deser ze słoika skondensowanego mleka i cytryny przygotowuje się w zaledwie 10 minut, potrzebujesz tylko dwóch składników i miksera. Sam deser jest jak gęsty krem o jasnym, bogatym smaku. Może być podawany jako osobne danie lub może być używany do ciast i ciast.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 78 % 43 g
250 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser ze słoika skondensowanego mleka i cytryny? Przygotuj jedzenie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Weź cytrynę średniej wielkości, ważącą około 150-160 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj cytrynę pod bieżącą wodą i sodą, aby zmyć brud i substancję używaną do przetwarzania owoców w celu długotrwałego przechowywania. Pokrój go na pół i wyciśnij sok z obu połówek. Aby zapobiec przedostawaniu się pestek z cytryny do soku, umieść mały sitko na filiżance, w której wyciskasz sok. Następnie wpadną do sita, a nie do soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miskę, w której będziesz ubijać deser. Wlej do niego skondensowane mleko, a następnie sok z cytryny. Chcę ostrzec, że ilość soku z cytryny można dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie lubisz deserów o bogatym cytrynowym smaku, zmniejsz go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź mikser ze zwykłymi nasadkami do ubijania. Zacznij ubijać mleko skondensowane sokiem najpierw na małej prędkości, a następnie na średniej. Ubijaj przez długi czas, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie krem będzie bardzo biały i puszysty. Również trochę zgęstnieje. Co więcej, po kilku godzinach w lodówce deser stanie się jeszcze grubszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstały krem do porcjowanych słoików lub misek. Dobrze schłodź w lodówce. Podawaj deser ze świeżymi jagodami i ciasteczkami lub herbatnikami. Smacznego!

bardzo się wahałam, kiedy zaczęłam robić ten deser, tylko dwa składniki, oba płynne. Ale podczas ubijania, a następnie po schłodzeniu krem naprawdę mocno zgęstniał, można go nawet włożyć do torby cukierniczej i odłożyć z niej piękne czapki. Smak kremu jest bardzo bogaty, radzę podawać z nim świeże owoce i jagody, aby nieco wygładzić smak. Ale jako krem do ciasta, trifle lub ciasta ten deser będzie świetny! Na pewno spróbuję zrobić z nim ciasto z ciast waflowych i ciasta francuskiego, takiego jak Napoleon.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g

Podobne przepisy