skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser ze słoika skondensowanego mleka i cytryny? Przygotuj jedzenie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Weź cytrynę średniej wielkości, ważącą około 150-160 gramów.
Krok 2:
Dobrze umyj cytrynę pod bieżącą wodą i sodą, aby zmyć brud i substancję używaną do przetwarzania owoców w celu długotrwałego przechowywania. Pokrój go na pół i wyciśnij sok z obu połówek. Aby zapobiec przedostawaniu się pestek z cytryny do soku, umieść mały sitko na filiżance, w której wyciskasz sok. Następnie wpadną do sita, a nie do soku.
Krok 3:
Weź miskę, w której będziesz ubijać deser. Wlej do niego skondensowane mleko, a następnie sok z cytryny. Chcę ostrzec, że ilość soku z cytryny można dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie lubisz deserów o bogatym cytrynowym smaku, zmniejsz go.
Krok 4:
Weź mikser ze zwykłymi nasadkami do ubijania. Zacznij ubijać mleko skondensowane sokiem najpierw na małej prędkości, a następnie na średniej. Ubijaj przez długi czas, około 10 minut.
Krok 5:
W tym czasie krem będzie bardzo biały i puszysty. Również trochę zgęstnieje. Co więcej, po kilku godzinach w lodówce deser stanie się jeszcze grubszy.
Krok 6:
Przenieś powstały krem do porcjowanych słoików lub misek. Dobrze schłodź w lodówce. Podawaj deser ze świeżymi jagodami i ciasteczkami lub herbatnikami. Smacznego!
bardzo się wahałam, kiedy zaczęłam robić ten deser, tylko dwa składniki, oba płynne. Ale podczas ubijania, a następnie po schłodzeniu krem naprawdę mocno zgęstniał, można go nawet włożyć do torby cukierniczej i odłożyć z niej piękne czapki. Smak kremu jest bardzo bogaty, radzę podawać z nim świeże owoce i jagody, aby nieco wygładzić smak. Ale jako krem do ciasta, trifle lub ciasta ten deser będzie świetny! Na pewno spróbuję zrobić z nim ciasto z ciast waflowych i ciasta francuskiego, takiego jak Napoleon.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g