skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować klasyczny sos guacamole, potrzebujesz następującego zestawu produktów: dojrzałe miękkie awokado (lepiej niech będzie bardziej miękkie niż gęstsze), czerwona cebula, limonka, najwyższej jakości oliwa z oliwek (extra virgin), sól, mielony czarny pieprz, każda ostra papryka, świeży pomidor i czosnek.
Krok 2:
Z pewnością z sierpniowymi soczystymi pomidorami sos będzie miał jaśniejszy i bogatszy, bardziej żywy smak. " zimowe & quot; pomidory z supermarketu to nie to samo, co z ogrodu latem, ale mimo to są potrzebne do Dania. Pomidor należy umyć, zalać wrzącą wodą i ostrożnie usunąć skórkę ostrym nożem. Pokrój miąższ pomidora na małe plasterki i włóż do miski.
Krok 3:
Obierz czerwoną cebulę, drobno posiekaj i dodaj do miski do posiekanych pomidorów. Tam wysyłamy ostrą paprykę bez nasion i obrany posiekany czosnek.
Krok 4:
Opłucz awokado, a następnie pokrój je na dwie połówki wzdłuż, delikatnie "Otwórz & quot; i usuń pestkę. Za pomocą łyżki stołowej wyjmij miąższ, pokrój go na małe kawałki i dodaj do miski do pozostałych składników.
Krok 5:
Dodaj również sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek i sok z limonki. Ubij wszystkie przygotowane produkty razem za pomocą blendera. Możesz uzyskać idealną jednorodną masę, możesz pozostawić niewielkie plamy małych plasterków.
klasyczny sos guacamole nie jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania, więc nie gotuj go w dużych porcjach. Sos może stać dzień lub dwa w lodówce. Zmieni nieco swój kolor, ale nie wpłynie to na smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g