gruszki w syropie w 3-litrowych słoikach na zimę
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki. Myjemy i sortujemy gruszki. Układamy owoce równo w słoikach. Możesz wziąć mniej gruszek i więcej wody.
Krok 2:
Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry. Przykryj pokrywkami i poczekaj 15-30 minut, aż lekko ostygną. Jeśli powietrze wydostaje się z gruszek, musisz poczekać, aż wszystkie bąbelki wyjdą.
Krok 3:
Wlej wodę ze słoików do garnka.
Krok 4:
Wlej cukier i zagotuj powstały syrop.
Krok 5:
Napełnij słoiki syropem.
Krok 6:
Dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego do każdego słoika.
Krok 7:
Zwiń pokrywki. Otulać. Im cieplej jest owinięty, tym dłużej nasz przedmiot się ochładza i sterylizuje.
na jeden trzylitrowy słoik idzie 500 g cukru i 1 łyżeczka. kwas cytrynowy. Gruszki i woda-do smaku. To zależy od tego, co lubisz bardziej - gruszki lub kompot. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g