Sałatka z brokułów z serem

z minimalnego zestawu produktów, bardzo zdrowe i smaczne! Sałatka z brokułów z serem to świetna opcja na samodzielną przekąskę lub jako dodatek do ziemniaków lub mięsa. Przygotowanie jest szybkie i proste. Dla urozmaicenia codziennego menu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 13 % 4 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z brokułów i sera solankowego? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Czosnek w razie potrzeby można wykluczyć lub użyć minimalnej ilości. Odpowiednia jest oliwka lub rafinowany olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz brokuły i podziel na małe różyczki o tej samej wielkości. Obierz czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym rondlu lub na patelni zagotuj wodę. Wyślij kapustę do wrzącej wody i pozostaw na 30-60 sekund. Jeśli masz bardzo małe kwiatostany, wystarczy 30 sekund. Nie prześwietlaj brokułów w wodzie, bo staną się miękkie. Wrzuć kawałki do durszlaka i odcedź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij kwiatostany do głębokiego małego pojemnika i lekko ostudź. Odcedź solankę z sera. Ser połamać rękami na małe kawałki lub pokroić nożem w małe kostki. Wyślij do kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do salaterki. Dodaj również szczyptę mielonego czarnego lub ziela angielskiego i polej olejem. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak sucha bazylia, oregano, mielona papryka i tak dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli. W razie potrzeby dodaj sól (Zwykle tego nie robię, ponieważ ser solankowy sam w sobie jest dość słony).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami i podawaj.

korzyści z brokułów są znane wielu. Jest bogaty w witaminy K, C, grupę witamin B, zawiera fosfor, potas, błonnik, żelazo i wiele innych. 

kapusta jest warzywem leczniczym i jest bardzo przydatna w chorobach układu sercowo-naczyniowego. 

brokuły są przygotowywane z wielu różnych potraw. Szczególnie smaczne i zdrowe sałatki z tego warzywa.

koniecznie spróbuj.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy