skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z brokułów i sera solankowego? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Czosnek w razie potrzeby można wykluczyć lub użyć minimalnej ilości. Odpowiednia jest oliwka lub rafinowany olej roślinny.
Krok 2:
Spłucz brokuły i podziel na małe różyczki o tej samej wielkości. Obierz czosnek.
Krok 3:
W małym rondlu lub na patelni zagotuj wodę. Wyślij kapustę do wrzącej wody i pozostaw na 30-60 sekund. Jeśli masz bardzo małe kwiatostany, wystarczy 30 sekund. Nie prześwietlaj brokułów w wodzie, bo staną się miękkie. Wrzuć kawałki do durszlaka i odcedź.
Krok 4:
Wyślij kwiatostany do głębokiego małego pojemnika i lekko ostudź. Odcedź solankę z sera. Ser połamać rękami na małe kawałki lub pokroić nożem w małe kostki. Wyślij do kapusty.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do salaterki. Dodaj również szczyptę mielonego czarnego lub ziela angielskiego i polej olejem. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak sucha bazylia, oregano, mielona papryka i tak dalej.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli. W razie potrzeby dodaj sól (Zwykle tego nie robię, ponieważ ser solankowy sam w sobie jest dość słony).
Krok 7:
W razie potrzeby posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami i podawaj.
korzyści z brokułów są znane wielu. Jest bogaty w witaminy K, C, grupę witamin B, zawiera fosfor, potas, błonnik, żelazo i wiele innych.
kapusta jest warzywem leczniczym i jest bardzo przydatna w chorobach układu sercowo-naczyniowego.
brokuły są przygotowywane z wielu różnych potraw. Szczególnie smaczne i zdrowe sałatki z tego warzywa.
koniecznie spróbuj.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g