skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Tiramisu z wiśniami? Przygotuj składniki wskazane w przepisie. Weź śmietankę tłuszczową co najmniej 33%. Mrożone wiśnie bez pestek należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w durszlaku. Można je zastąpić wiśniami w puszkach, które również należy najpierw wrzucić do durszlaka, aby cały płyn był szklany.
Krok 2:
Przenieś zimną śmietanę do wstępnie schłodzonego pojemnika w lodówce. Ubij je mikserem, aż utworzą się miękkie szczyty, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 3:
Do bitej śmietany dodaj mascarpone w częściach i delikatnie wymieszaj masę silikonową szpatułką, aż będzie gładka w jednym kierunku od góry do dołu. Jeśli chcesz, dodaj łyżkę likieru do kremu, ale nie jest to konieczne.
Krok 4:
Zaparz kawę z wyprzedzeniem. Gdy ostygnie, wlej kilka łyżeczek koniaku lub likieru kawowego. Nie dodałam cukru, ale możesz dodać według własnych upodobań.
Krok 5:
Teraz możesz zacząć składać deser. Przygotuj porcje misek. Na dnie pojemnika połóż około łyżki śmietany i mascarpone.
Krok 6:
Zanurz ciasteczka Savoyardi w kawie z brandy z jednej strony. Podziel ciasteczka na dwie części i połóż suchą stronę na śmietanie.
Krok 7:
Na ciasteczkach rozłóż wiśnie około 2-3 łyżeczki.
Krok 8:
Na wiśnie ponownie nałóż krem maślany i rozprowadź na całej powierzchni.
Krok 9:
Następna warstwa to ponownie wiśnie, ale tym razem połóż je mniej.
Krok 10:
Ostatnia warstwa to krem serowy.
Krok 11:
Udekoruj tiramisu wiśniami bez jajek według własnego uznania. Zetarłam czekoladę na grubej tarce (można posiekać nożem), udekorowałam ziarnami granatu i listkiem świeżej mięty. Możesz po prostu posypać deser drobnym sitkiem kakao w proszku, ułożyć koktajl lub świeże wiśnie. Przed podaniem trzymaj gotowe tiramisu w lodówce przez kilka godzin (najlepiej pozostawić na noc) do namoczenia.
Tiramisu bez jajek można również przygotować bez dodawania wiśni.
jeśli chcesz, zastąp wiśnie innymi jagodami lub owocami według własnego gustu. Na przykład będzie pyszny z malinami, konserwą lub świeżą brzoskwinią, morelami, kiwi.
do śmietany i mascarpone można dodać wanilinę zgodnie z instrukcją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g