skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nasza rodzina nie jest kompletna bez ostrego sosu, który jest również nazywany chrzanem lub gorloderem. I chociaż to jedzenie ma wiele nazw, ale ostry i oryginalny smak wcale się nie zmienia. Na Syberii sos ten jest wytwarzany z dodatkiem pomidorów i czosnku, aw Moskwie dodaje się chrzan. Południowa wersja gorlodera - z ostrą papryką. Prostszy przepis kulinarny i nie możesz wymyślić! Tego sosu nie trzeba gotować ani sterylizować. Jest doskonale przechowywany w lodówce lub piwnicy przez kilka lat. Konserwacja produktu odbywa się dzięki czosnkowi, którego produkt jest bardzo bogaty. Sól w tym przepisie można dostosować do własnych upodobań, ponieważ głównym środkiem konserwującym jest czosnek. Dodaj sól w 2-3 dawkach i nie bój się spróbować gorlodera podczas gotowania! Wtedy na pewno okaże się pyszny.
ogólnie rzecz biorąc, dla poszukiwaczy mocnych wrażeń i tych, którzy nie boją się zapachu czosnku, procedura przygotowania tego sosu jest następująca.
lepiej najpierw obrać pomidory, aby sos był delikatniejszy. Następnie przepuść pomidory i czosnek przez maszynę do mięsa, dodaj grubą sól. Mieszać. I to wszystko! Gotowy sos gorloder układamy w szklanych słoikach lub butelkach i zamykamy pokrywkami. Lepiej przechowywać w lodówce, piwnicy lub innym chłodnym miejscu. Holoder dobrze jest podawać z mięsem, rybami i innymi pokarmami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g