przekąska Chrzanowo-pomidorowa

pikantne, pikantne, pyszne-do mięsa i innych potraw! Jak tylko przekąska warzywna z chrzanu i pomidora nie zostanie nazwana: "chrzan", "chrzan" i tak dalej. Jasny smak i aromatyczną nutę nadaje jej chrzan, który doskonale komponuje się z soczystymi pomidorami, tworząc wspaniały sos.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przekąskę z pomidora i chrzanu? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W przypadku takiego zbioru dopuszczalne jest nie tylko, ale nawet pożądane jest stosowanie dojrzałych, miękkich pomidorów. Są bardziej soczyste, słodsze, co jest potrzebne do tej przekąski. Moje pomidory, jeśli mają grubą, grubą skórkę, usuwamy ją, zalewając owoce wrzącą wodą, wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy miąższ na kilka części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj korzenie chrzanu, obierz obieraczką do warzyw lub nożem, pokrój na kilka części. Po oczyszczeniu korzenie należy ponownie umyć, aby mieć pewność, że żaden brud nie przeniknie do słoika z obrabianym przedmiotem, ponieważ będziemy gotować przekąski bez gotowania, na tym etapie wszystko powinno być sterylne. Czosnek dzieli się na zęby, oczyszcza z folii i myje bieżącą wodą, pozwala wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli nie ma maszynki do mięsa, chrzan i czosnek można zetrzeć na drobnej tarce, ale ponieważ rośliny te są bardzo energiczne, należy uzbroić się w gumowe okulary i okulary lub maskę, aby chronić oczy i nos przed oparami uwalnianymi z chrzanu podczas mielenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory siekamy za pomocą blendera lub robota kuchennego lub przewijamy razem z czosnkiem i chrzanem w maszynce do mięsa. Kto lubi ostrzejsze przekąski, może dodać kawałek kapsuły ostrej papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najtrudniejsza praca jest wykonywana, warzywa są mielone. Dodaj sól, cukier, dokładnie wymieszaj. Odstawiamy obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej, w międzyczasie przygotowujemy naczynia na przekąskę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj słoiki roztworem sody i sterylizuj w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zawsze używam sterylizacji w piekarniku, w dość krótkim czasie uzyskuje się wiele sterylnych puszek o pożądanej objętości. Słoiki w piekarniku należy umieścić wilgotną szyjką na ruszcie i zawsze na zimno, sterylizować w 150 stopniach przez około 15 minut o objętości 0,5 litra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach i natychmiast zamykamy pokrywkami. Usuwamy chrzanową przekąskę do przechowywania w chłodnym miejscu. Nie musisz się obawiać, że bez dodatkowej sterylizacji i octu w kompozycji zepsuje się. Sam chrzan jest dobrym naturalnym konserwantem, nie pozwoli na zakwaszenie przedmiotu obrabianego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy