skład / składniki
metoda gotowania
wlej część mleka do rondla, tutaj przesiej mąkę i użyj trzepaczki, aby dokładnie zagnieść masę. Rozprowadź roztopione masło, dodaj resztę mleka i jeszcze raz dobrze zagniataj.
Wyślij do ognia. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut. Minutę przed końcem gotowania dodaj wstępnie namoczoną żelatynę, dobrze wymieszaj.
pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, dodaj połówki orzeszków ziemnych. Zagnieść i ułożyć w formie posypanej wiórkami kokosowymi.
wysyłamy do lodówki. Po 4-5 godzinach wyjmujemy przysmak i kroimy w kostkę.
turecka Rozkosz ma bardzo piękny i reprezentacyjny wygląd, dzięki czemu można bezpiecznie ozdobić każdy świąteczny stół.
Poczęstuj się dziełem swoich rąk, dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g