turecka turecka Rozkosz
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj syrop, do którego wlej cukier do rondla i zalej go wodą, dodaj kwas cytrynowy. Po ugotowaniu gotuj syrop przez 15-20 minut.
2. Wlać skrobię do rondla, zalać wodą (4 szklanki). Parzyć, doprowadzając do wrzenia.
3. Do posypania połącz skrobię i cukier puder, wymieszaj.
4. Połącz gotowy syrop i parzoną skrobię. Gotuj przez godzinę na małym ogniu, mieszając.
5. Wlej zagęszczoną masę do formy i pozostaw do zestalenia. Kiedy gotuję, mieszanina stygnie i zastygnie przez 50 minut.
6. Gotowe Tureckie rozkosze dobrze zwiń w proszku.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g