turecka turecka Rozkosz

Chcesz zaskoczyć rodzinę? Przygotuj pyszną turecką Rozkosz! Często kupuję turecką rozkosz w sklepie. Ale domowy okazuje się znacznie smaczniejszy i, co bardzo ważne, bez konserwantów i barwników. Ponieważ ten deser daję dzieciom, jakość ma dla mnie ogromne znaczenie. Słodki, pyszny, bardzo delikatny deser. Moi krewni jedzą to z przyjemnością. Nie gotuję go często, ale dla krewnych zawsze jest to święto!
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
208 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Przygotuj syrop, do którego wlej cukier do rondla i zalej go wodą, dodaj kwas cytrynowy. Po ugotowaniu gotuj syrop przez 15-20 minut.
2. Wlać skrobię do rondla, zalać wodą (4 szklanki). Parzyć, doprowadzając do wrzenia.
3. Do posypania połącz skrobię i cukier puder, wymieszaj.
4. Połącz gotowy syrop i parzoną skrobię. Gotuj przez godzinę na małym ogniu, mieszając.
5. Wlej zagęszczoną masę do formy i pozostaw do zestalenia. Kiedy gotuję, mieszanina stygnie i zastygnie przez 50 minut.
6. Gotowe Tureckie rozkosze dobrze zwiń w proszku.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy