chinkali z mięsem

lubisz kuchnię gruzińską? Zrób chinkali z tym przepisem! Jedząc chinkali, lepiej podążać za gruzińską tradycją i brać je rękami. W przeciwnym razie możesz przebić torebkę widelcem, bulion spłynie na talerz, a całą pracę można uznać za daremną. W końcu bardzo ważne jest, aby uzyskać ten sam smak i w pełni cieszyć się kulinarnym arcydziełem!
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 48 % 14 g
137 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

wiele gruzińskich gadżetów znalazło się w kategorii międzynarodowej. Na przykład jemy Kebab i nie sądzimy, że pomysł smażenia mięsa na ogniu przyszedł do nas z Gruzji. Dziś proponuję przygotować chinkali - narodowe danie Gruzińskie.

w ojczyźnie chinkali są uważane za niezależne danie, posypane czarnym pieprzem i po prostu zjedzone rękami. Do gotowania potrzebujemy ciasta, a także nadzienia z jagnięciny i drobiu.

przesiej mąkę do miski, zrób małe zagłębienie, wlej tam wodę, wbij jajko, dodaj sól. Zagnieść ciasto. Gotowy wynik zależy od tego, jak jest zamieszany. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno się rozrywać.

nadzienie chinkali składa się zwykle z jagnięciny, a samo mięso w tradycyjnym przepisie jest drobno posiekane nożem. Ale możesz użyć mielonego mięsa przewijanego w maszynce do mięsa, wybierz tylko duży ruszt.

Dodaj mielonego kurczaka, drobno posiekaną cebulę i zioła, sól, pieprz do jagnięciny. Przed ugniataniem wlej trochę wody, aby nadzienie okazało się soczyste. Z zieleni można również dodać pióra czosnku, kopru, pietruszki, a nawet mięty.

równie ważnym krokiem w tworzeniu chinkali jest praca nad ich kształtem. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego koła o średnicy 8-10 centymetrów. Rozłóż nadzienie na środku, podnieś krawędzie i uformuj torebkę, aby u góry uzyskać mały ogon. Oblicz ilość mielonego mięsa, aby w torbie było miejsce na sok powstały podczas gotowania.

gotuj chinkali w dużej ilości wody, ale w małych porcjach. Zanurz we wrzącej, lekko osolonej wodzie, bardzo delikatnie wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Od momentu wrzenia, aż będą gotowe, wystarczy trzymać je na kuchence przez 5-7 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy