skład / składniki
metoda gotowania
wiele gruzińskich gadżetów znalazło się w kategorii międzynarodowej. Na przykład jemy Kebab i nie sądzimy, że pomysł smażenia mięsa na ogniu przyszedł do nas z Gruzji. Dziś proponuję przygotować chinkali - narodowe danie Gruzińskie.
w ojczyźnie chinkali są uważane za niezależne danie, posypane czarnym pieprzem i po prostu zjedzone rękami. Do gotowania potrzebujemy ciasta, a także nadzienia z jagnięciny i drobiu.
przesiej mąkę do miski, zrób małe zagłębienie, wlej tam wodę, wbij jajko, dodaj sól. Zagnieść ciasto. Gotowy wynik zależy od tego, jak jest zamieszany. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno się rozrywać.
nadzienie chinkali składa się zwykle z jagnięciny, a samo mięso w tradycyjnym przepisie jest drobno posiekane nożem. Ale możesz użyć mielonego mięsa przewijanego w maszynce do mięsa, wybierz tylko duży ruszt.
Dodaj mielonego kurczaka, drobno posiekaną cebulę i zioła, sól, pieprz do jagnięciny. Przed ugniataniem wlej trochę wody, aby nadzienie okazało się soczyste. Z zieleni można również dodać pióra czosnku, kopru, pietruszki, a nawet mięty.
równie ważnym krokiem w tworzeniu chinkali jest praca nad ich kształtem. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego koła o średnicy 8-10 centymetrów. Rozłóż nadzienie na środku, podnieś krawędzie i uformuj torebkę, aby u góry uzyskać mały ogon. Oblicz ilość mielonego mięsa, aby w torbie było miejsce na sok powstały podczas gotowania.
gotuj chinkali w dużej ilości wody, ale w małych porcjach. Zanurz we wrzącej, lekko osolonej wodzie, bardzo delikatnie wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Od momentu wrzenia, aż będą gotowe, wystarczy trzymać je na kuchence przez 5-7 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g