skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj i dobrze wysusz ziemniaki. Przebij go w kilku miejscach widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 190 stopni przez 35-40 minut. Lepiej piec ziemniaki na cienkiej warstwie soli. To nada mu wyjątkowy smak. Kiedy ziemniaki są łatwe do przebicia nożem, a ich skóra trochę się odsuwa, można je wyjąć.
obierz lekko schłodzone ziemniaki i zetrzyj, lepiej - małe. Następnie dodaj do niego żółtko, posiekaną bazylię, mąkę. Sól i pieprz do smaku.
powstałe ciasto delikatnie zagniatamy, stopniowo dodając mąkę, aż przestanie być lepkie. Teraz ciasto należy podzielić na kilka kawałków i z każdego zrolować kiełbasę. Pokrój kiełbaski na małe kawałki. Każdy kawałek jest lekko dociskany widelcem, tworząc Klasyczne gnocchi.
zanurz gnocchi w osolonej wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Gnocchi ziemniaczane ugotowane! Przygotowujemy sos, dla którego roztapiamy masło na patelni, wkładamy do niego kilka liści bazylii, rozprowadzamy pierogi i podgrzewamy je przez kilka minut.
natrzyj skórkę z cytryny i twardy ser. Posyp je gotowym daniem ułożonym w porcjowanych talerzach, polej je resztkami sosu z patelni, udekoruj świeżą bazylią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g