Sałatka deserowa z granatem i rukolą

idealne i bogate w witaminy śniadanie dla całej rodziny! Ta prosta i szybka w przygotowaniu sałatka deser ze świeżych owoców z dużą ilością zieleni i orzechów jest bardzo bogaty w witaminę C, która jest ważna dla wzmocnienia odporności. Wszystkie składniki są nasączone aromatycznym dressingiem, a danie nabierze niesamowitego smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 35 % 9 g
181 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser sałatkowy? Najpierw przygotuj sos. Weź płynny miód, jeszcze nie kandyzowany. Jeśli masz tylko kandyzowany miód, rozpuść go na kuchence na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, płynny miód i szczyptę pieprzu. Ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj pozostałe składniki sałatki. Dokładnie opłucz warzywa i osusz. Możesz użyć dowolnej zieleni. Mam to pęczek rukoli i kilka gałązek bazylii. Możesz zastąpić te warzywa gotową mieszanką sałatkową, a także świeżym szpinakiem lub innymi ziołami do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż Granat na ziarna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz pomarańczę i białą miękką część, która jest gorzka i pokrój w półkola. Na filmie pokazuję, jak skutecznie obrać pomarańczę bez zbędnych kłopotów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Kroję na pół koła - tak awokado wygląda pięknie w sałatce. Ważne jest, aby obierać awokado w tej kolejności. W końcu awokado zawiera olejki eteryczne, a po zdjęciu skórki owoc staje się śliski. Przecinając go na pół, możesz się przeciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż rukolę i bazylię na talerzu, możesz rozerwać duże liście rękami. Rozłóż awokado i plasterki pomarańczy na wierzchu. Posyp sałatkę ziarnami granatu, pistacjami i pokruszonym serem. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i podawaj. Smacznego!

sałatki nie można układać na talerzu, ale wszystko wymieszać w salaterce, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.

ser można zastąpić innym serem do smaku. Zrobi to grecka feta, ser Adyghe, idealnie komponuje się z tą sałatką mozzarella, zwłaszcza jeśli kupisz ją w mini kulkach. Odpowiednie są również suche sery, takie jak parmezan lub Goya.

możesz również dodać do sałatki kilka oliwek bez pestek, paprykę pokrojoną na małe kawałki.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy