skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser sałatkowy? Najpierw przygotuj sos. Weź płynny miód, jeszcze nie kandyzowany. Jeśli masz tylko kandyzowany miód, rozpuść go na kuchence na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, płynny miód i szczyptę pieprzu. Ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Przygotuj pozostałe składniki sałatki. Dokładnie opłucz warzywa i osusz. Możesz użyć dowolnej zieleni. Mam to pęczek rukoli i kilka gałązek bazylii. Możesz zastąpić te warzywa gotową mieszanką sałatkową, a także świeżym szpinakiem lub innymi ziołami do smaku.
Krok 4:
Rozłóż Granat na ziarna.
Krok 5:
Obierz pomarańczę i białą miękką część, która jest gorzka i pokrój w półkola. Na filmie pokazuję, jak skutecznie obrać pomarańczę bez zbędnych kłopotów.
Krok 6:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Kroję na pół koła - tak awokado wygląda pięknie w sałatce. Ważne jest, aby obierać awokado w tej kolejności. W końcu awokado zawiera olejki eteryczne, a po zdjęciu skórki owoc staje się śliski. Przecinając go na pół, możesz się przeciąć.
Krok 7:
Połóż rukolę i bazylię na talerzu, możesz rozerwać duże liście rękami. Rozłóż awokado i plasterki pomarańczy na wierzchu. Posyp sałatkę ziarnami granatu, pistacjami i pokruszonym serem. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i podawaj. Smacznego!
sałatki nie można układać na talerzu, ale wszystko wymieszać w salaterce, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
ser można zastąpić innym serem do smaku. Zrobi to grecka feta, ser Adyghe, idealnie komponuje się z tą sałatką mozzarella, zwłaszcza jeśli kupisz ją w mini kulkach. Odpowiednie są również suche sery, takie jak parmezan lub Goya.
możesz również dodać do sałatki kilka oliwek bez pestek, paprykę pokrojoną na małe kawałki.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g