Russula po karpacku

tak gotuje się russula w Karpatach. Proste i smaczne! Oprócz czasu na przygotowanie grzybów przepis okazuje się bardzo prosty.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
57 kcal
IG: 60 / 20 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
przygotuj grzyby i pokrój na małe kawałki. Sól wodę w rondlu i gotuj w nim russula przez 15 minut. Spuść wodę. Do grzybów dodaj drobno posiekaną cebulę. Wlać mleko i gotować przez 1 godzinę na minimalnym ogniu.

do sosu wymieszaj śmietanę z żółtkiem i mąką. Mieszaj, aż będzie gładka. Zalej SOS gotowanymi grzybami. Ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Sól, pieprz i dodaj drobno posiekany koperek. Danie jest gotowe, proszę o stół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Russula - 17   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy