Russula po karpacku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotuj grzyby i pokrój na małe kawałki. Sól wodę w rondlu i gotuj w nim russula przez 15 minut. Spuść wodę. Do grzybów dodaj drobno posiekaną cebulę. Wlać mleko i gotować przez 1 godzinę na minimalnym ogniu.
do sosu wymieszaj śmietanę z żółtkiem i mąką. Mieszaj, aż będzie gładka. Zalej SOS gotowanymi grzybami. Ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Sól, pieprz i dodaj drobno posiekany koperek. Danie jest gotowe, proszę o stół!
do sosu wymieszaj śmietanę z żółtkiem i mąką. Mieszaj, aż będzie gładka. Zalej SOS gotowanymi grzybami. Ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Sól, pieprz i dodaj drobno posiekany koperek. Danie jest gotowe, proszę o stół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Russula - 17 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g