Shocomastics do dekoracji ciast

Chcesz nauczyć się dekorować ciasta mastyksem? Oto najprostszy przepis na domowe gotowanie. W tym samym czasie mastyk jest również smaczny...
AngelikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 13 % 11 g
węglowodany 85 % 74 g
400 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Cukier puder należy przesiać przez drobne sito nylonowe. Czekoladę łamiemy na plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śmietanę, masło, pianki, czekoladę wkładamy do miski i wkładamy do kąpieli wodnej. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Składniki powinny się całkowicie stopić. Nie doprowadzaj do wrzenia!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masę lekko ostudzić i wymieszać łyżką przesiany cukier puder.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mastyk będzie trochę lepki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pakujemy go w folię i wysyłamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki mastyk nadaje się do rzeźbienia kwiatów, figurek i do owijania ciast. To ciasto jest całkowicie ozdobione szokomastyką (z wyjątkiem koralików i koronek).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy