Shocomastics do dekoracji ciast
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. Cukier puder należy przesiać przez drobne sito nylonowe. Czekoladę łamiemy na plasterki.
Krok 2:
Śmietanę, masło, pianki, czekoladę wkładamy do miski i wkładamy do kąpieli wodnej. Mieszać.
Krok 3:
Składniki powinny się całkowicie stopić. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Krok 4:
Masę lekko ostudzić i wymieszać łyżką przesiany cukier puder.
Krok 5:
Mastyk będzie trochę lepki.
Krok 6:
Pakujemy go w folię i wysyłamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień.
Krok 7:
Taki mastyk nadaje się do rzeźbienia kwiatów, figurek i do owijania ciast. To ciasto jest całkowicie ozdobione szokomastyką (z wyjątkiem koralików i koronek).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g