Nalewka z morwy

Prosty przepis na aromatyczny i bogaty napój! Napój jest słodki, ma gęsty aromat i bogaty kolor oraz oczywiście wyraźny jedwabny smak. Likier może być używany jako osobny napój. Dodaj do leczniczej herbaty zimowej, włącz do wszelkiego rodzaju koktajli, sosów i dopraw potrawy podczas gotowania.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
207 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d
podpalamy 100 ml wody i rozpuszczamy szklankę cukru w wodzie. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i wrzenia. Morwy posortuj, umyj. Zmiksuj drewnianym trzepaczką, aby jagody wypuściły sok. Przenieś morwy do słoika lub dowolnego szklanego pojemnika, zalej wrzącym syropem. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Morwy w syropie powinny ostygnąć do temperatury pokojowej. Dodaj wódkę, wymieszaj.

przykryj pokrywką. Nalegaj 7-14 dni w chłodnym ciemnym miejscu, okresowo wstrząsając.

po 14 dniach musisz odcedzić nalewkę. Ponieważ morwa ma bardzo małe nasiona, najlepiej jest użyć gazy złożonej kilka razy. Wlać do czystej, suchej butelki.

wlać przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy