nalewka z morwy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
podpalamy 100 ml wody i rozpuszczamy szklankę cukru w wodzie. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i wrzenia. Morwy posortuj, umyj. Zmiksuj drewnianym trzepaczką, aby jagody wypuściły sok. Przenieś morwy do słoika lub dowolnego szklanego pojemnika, zalej wrzącym syropem. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Morwy w syropie powinny ostygnąć do temperatury pokojowej. Dodaj wódkę, wymieszaj.
przykryj pokrywką. Nalegaj 7-14 dni w chłodnym ciemnym miejscu, okresowo wstrząsając.
po 14 dniach musisz odcedzić nalewkę. Ponieważ morwa ma bardzo małe nasiona, najlepiej jest użyć gazy złożonej kilka razy. Wlać do czystej, suchej butelki.
wlać przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
przykryj pokrywką. Nalegaj 7-14 dni w chłodnym ciemnym miejscu, okresowo wstrząsając.
po 14 dniach musisz odcedzić nalewkę. Ponieważ morwa ma bardzo małe nasiona, najlepiej jest użyć gazy złożonej kilka razy. Wlać do czystej, suchej butelki.
wlać przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g