Sałatka z jajek wielkanocnych
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj jajka i pierś z kurczaka. Drobno posiekaj cebulę. Trzy marchewki na grubej tarce.
Krok 2:
Cebulę z marchewką smażymy na oleju, aż cebula będzie miękka.
Krok 3:
Wymieszaj gotowanego kurczaka w głębokim talerzu, pokrojone w kostkę białka (żółtka zostawiamy do dekoracji), drobno posiekany seler.
Krok 4:
Dodaj fasolę w puszkach (bez płynu), cebulę z marchewką, sól, pieprz, majonez. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Rozłóż naszą sałatkę w kształcie jajka na talerzu sałatkowym.
Krok 6:
Posyp startym żółtkiem na wierzchu, udekoruj selerem i ziołami. Sałatka w formie jajka wielkanocnego jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g