Sałatka jajko wielkanocne

spektakularna sałatka, która uzupełni atmosferę jasnych wakacji! Oryginalna i pyszna sałatka w kształcie jajka, która dobrze prezentuje się na świątecznym stole w Wielkanoc.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 18 % 5 g
179 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj jajka i pierś z kurczaka. Drobno posiekaj cebulę. Trzy marchewki na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę z marchewką smażymy na oleju, aż cebula będzie miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj gotowanego kurczaka w głębokim talerzu, pokrojone w kostkę białka (żółtka zostawiamy do dekoracji), drobno posiekany seler.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj fasolę w puszkach (bez płynu), cebulę z marchewką, sól, pieprz, majonez. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż naszą sałatkę w kształcie jajka na talerzu sałatkowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp startym żółtkiem na wierzchu, udekoruj selerem i ziołami. Sałatka w formie jajka wielkanocnego jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy