bardzo smaczny dżem w 10 minut o każdej porze roku. Latem zawsze jest dużo pracy z przygotowaniami i nie zawsze masz czas na wszystko. Więc mój mąż przywiózł mi jagody z podróży służbowej(bardzo lubię tę jagodę) nie zjadły wszystkich, aby nie zniknęły w zamrażarce. A teraz jest późna jesień i chcę czegoś takiego....lato czy coś... Natknąłem się na te jagody i postanowiłem ugotować dżem z dodatkiem cynamonu. Po prostu wyszło niesamowicie! Smak jagód stał się bardziej wyrazisty na tle cynamonu niż w zwykłym dżemie. Ten dżem jest pyszny do dodania do twarogu, jogurtu.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
3
%
1
g
tłuszcze
3
%
1
g
węglowodany
93
%
27
g
105
kcal
IG:
56
/
0
/
44
metoda gotowania
czas gotowania:
10 min
PT10M
włóż mrożone lub świeże jagody do rondla. Jeśli jagody są świeże, należy dodać 0,5 szklanki wody. Dodaj cukier, cynamon, Żelfiks i gotuj, mieszając, aby się nie przypalić, 5 minut po ugotowaniu. Gotowy dżem wkładamy do słoika i schładzamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy