dżem jagodowy z cynamonem

bardzo smaczny dżem w 10 minut o każdej porze roku. Latem zawsze jest dużo pracy z przygotowaniami i nie zawsze masz czas na wszystko. Więc mój mąż przywiózł mi jagody z podróży służbowej(bardzo lubię tę jagodę) nie zjadły wszystkich, aby nie zniknęły w zamrażarce. A teraz jest późna jesień i chcę czegoś takiego....lato czy coś... Natknąłem się na te jagody i postanowiłem ugotować dżem z dodatkiem cynamonu. Po prostu wyszło niesamowicie! Smak jagód stał się bardziej wyrazisty na tle cynamonu niż w zwykłym dżemie. Ten dżem jest pyszny do dodania do twarogu, jogurtu.
kost_iiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 93 % 27 g
105 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

włóż mrożone lub świeże jagody do rondla. Jeśli jagody są świeże, należy dodać 0,5 szklanki wody. Dodaj cukier, cynamon, Żelfiks i gotuj, mieszając, aby się nie przypalić, 5 minut po ugotowaniu. Gotowy dżem wkładamy do słoika i schładzamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy