makaron z tuńczykiem z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Makaron wysyłamy gotowany w dużej ilości osolonej wody, a tymczasem cebulę drobno kroimy, smażymy na oliwie z oliwek.
Krok 3:
Posiekaj chili (weź ilość do smaku) i dodaj do cebuli. Smażyć przez 3-5 minut.
Krok 4:
Gdy cebula dobrze się złoci, dodaj tuńczyka (dodaję razem z olejem) i smaż na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 5:
Pokrój wiśnie na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) i dodaj do patelni.
Krok 6:
Spuść wodę z pasty, pamiętaj, aby zostawić część bulionu około 1 szklanki, możemy go potrzebować.
Krok 7:
Na patelnię dodaj makaron i posiekane liście bazylii, wymieszaj i podgrzewaj przez kilka minut. Jeśli pasta okaże się sucha, dodaj nasz wywar.
Krok 8:
Rozłóż makaron na talerzach, posyp parmezanem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g