Sałatka z buraków wołowych i ogórków
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój buraki w kostkę.
Krok 2:
Mięso (zimne) i ogórek również pokroić w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Wszystko wymieszać. Możesz dodać gotowany korzeń selera, będzie to ciekawe połączenie (dodałbym, ale go nie miałem).
Krok 3:
Do sosu wymieszaj śmietanę, musztardę, miód i sól (jest smaczniejszy niż majonez)). Wymieszaj buraki z resztą składników tylko przed spożyciem, aby Kolory się nie zmieszały.
* * * opcja serwowania na wspólnym naczyniu:
doprawić sosem wszystko oprócz buraków, ułożyć w formie, a buraki na wierzchu, aby nie zabarwiły pozostałych składników.
* * * porcja:
sałatki nie doprawiamy, układamy w formie, opatrunek w pobliżu i mieszamy wszystko tuż przed użyciem.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g