fasola duszona z koncentratem pomidorowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj fasolę do miękkości. Nie spuszczaj wody pod koniec gotowania. Pod koniec gotowania posolić, dodając połowę ilości soli wskazanej w składnikach.
Krok 2:
Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3:
W oleju rozgrzanym na głębokiej patelni lub w rondlu dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Krok 4:
Dodaj paprykę i drobno posiekany czosnek do smażonej cebuli
Krok 5:
Dodaj gotowaną lub konserwowaną fasolę z płynem do rondla, w którym gotowano ją tak, aby fasola była pokryta nią przez co najmniej 1,5 -2 cm.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól do rondla, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zgęstnieje.
Krok 7:
Dodaj koperek, wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g