fasola duszona z koncentratem pomidorowym

proste, obfite, smaczne danie podbije Cię od pierwszej łyżki! Bardzo satysfakcjonujące danie, doskonale zastąpi mięso. Bardzo ekonomiczny przepis. Przygotowanie jest łatwe i dość szybkie.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 57 % 28 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj fasolę do miękkości. Nie spuszczaj wody pod koniec gotowania. Pod koniec gotowania posolić, dodając połowę ilości soli wskazanej w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W oleju rozgrzanym na głębokiej patelni lub w rondlu dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj paprykę i drobno posiekany czosnek do smażonej cebuli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gotowaną lub konserwowaną fasolę z płynem do rondla, w którym gotowano ją tak, aby fasola była pokryta nią przez co najmniej 1,5 -2 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, sól do rondla, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koperek, wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy