Sałatka zabawka na choinkę z orzechami ananasowymi i kurczakiem

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka na stole noworocznym! Kurczak z ananasem świetnie komponuje się nie tylko w gorących potrawach, ale także w sałatkach. Przy minimalnej ilości składników uzyskuje się jasny i bogaty smak. Spróbuj przygotować i pięknie udekorować taką sałatkę na nadchodzące święta!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
179 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć schłodzoną pierś, okaże się smaczniejsza i bardziej miękka. Ananas można wziąć dowolny, zakonserwowany w pierścieniach lub kawałkach. Jeśli świeże, to bardzo dojrzałe. Słodycz ananasa jest jedną z cech potrawy. Ser weź swój ulubiony - musi być przede wszystkim pyszny. Majonez może być używany w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą jest ugotowanie piersi. Aby to zrobić, zagotuj wodę i zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. W ten sposób wszystkie soki pozostają w mięsie, a nie trafiają do bulionu, jak to ma miejsce podczas gotowania w zimnej wodzie. Gotuj pierś przez 30 minut. W tym procesie dodaj sól. Następnie wyjmujemy go i schładzamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj jajka na twardo. Kładziemy naczynia z jajkami na ogniu, czekamy na gotowanie i gotujemy przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia w tej samej wodzie. Ugotowane w ten sposób jajka pozostaną miękkie, ale nadal dobrze ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój całkowicie schłodzoną pierś najpierw na podłużne kawałki, następnie na paski, a następnie na kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka kroimy w kostkę lub po prostu drobno siekamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ananasy. Staraj się, aby wszystkie składniki sałatki zostały pokrojone na mniej więcej takie same kawałki. Będzie nie tylko piękny, ale także pyszny. Dlatego ananas mamy w kostkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie muszą być najpierw dobrze posortowane, aby nie napotkały skorupy i przegród. Następnie posiekaj je nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wszystkie składniki sałatki z jednym naczyniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj, spróbuj soli. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Pamiętaj tylko, że nadal będzie słony majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przyprawiamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatki z majonezem szybko się psują, lepiej ich nie przechowywać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby udekorować sałatkę w kształcie bombki, weź koperek, granat i ziarna kukurydzy. Ułóż sałatkę na talerzu ze zjeżdżalnią. Lekko posmaruj majonezem. Posyp drobno posiekanym koperkiem. Rozłóż wzór ziaren. Łatwiej będzie to zrobić, jeśli najpierw narysujesz go cienkimi paskami majonezu. Z folii i kopru zrób podstawę kuli. Gotowe! Smacznego!

Sałatka przypadła do gustu całej rodzinie!
Możesz również podawać go partiami, układając w przezroczystych miskach warstwami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy