skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować deser z truskawek i kwaśnej śmietany, potrzebujemy: truskawki; kwaśna śmietana (nie płynna, zawartość tłuszczu od 15% i więcej); ciasteczka czekoladowe (możesz zrobić zwykły biszkopt bez dodatków); cukier puder; cukier waniliowy. Do dekoracji: mięta; truskawka; gorzka czekolada.
Krok 2:
Dodaj cukier puder i cukier waniliowy do śmietany i wymieszaj. Pozostaw na 5-7 minut, aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Pokrój ciasteczka na małe kawałki.
Krok 4:
Umyj truskawki, osusz. Usuń kucyki. Pokrój jagody w plasterki. Zasadniczo nie ma znaczenia, jak pokroić truskawki. Możesz i ćwiartki. możesz pokroić w kostkę. Ale miałem podłużne truskawki, więc takie jagody wyglądają pięknie w plasterkach.
Krok 5:
Połóż 1-2 łyżki na dnie miseczek.l ciasteczka czekoladowe. Rozłóż na wierzchu 1-2 łyżki. l kwaśna śmietana z cukrem. Ułóż krążki truskawek na śmietanie.
Krok 6:
Powtórz warstwy jeszcze raz. Wstaw deser do lodówki na 10 minut.
Krok 7:
Przed podaniem udekoruj deser połówkami truskawek, miętą, czekoladą. Jeszcze lekko posypałam okruchami z czekoladowych ciasteczek. Dostałem 3 szklanki wypełnione po brzegi. Warstwy mogą być cieńsze i uzyskać 4-5 porcji. Smacznego!
porcje deserów w szklankach lub miseczkach to nietrywialna i interesująca alternatywa dla całych ciast na każdą uroczystość. Jeśli ciasto jest domowej roboty, a nie kupione, zastąpienie go podobnym deserem uwalnia dużo czasu i wysiłku.
w przypadku tego deseru wystarczy rozbić ciasteczka, pokroić truskawki i wymieszać śmietanę z cukrem. Nic nie musi być ubijane i chłodzone przez długi czas.
ciasteczka są wystarczająco szybko namoczone w kwaśnej śmietanie i stają się bardzo miękkie.
w przypadku wersji dla dzieci możesz dodatkowo namoczyć ciasteczka słodkim syropem truskawkowym, aby podkreślić smak truskawek. Lub zastąp go polewą czekoladową, aby podkreślić smak ciasteczek. Dla dorosłych ciasteczka można namoczyć alkoholem: likierem truskawkowym lub czekoladowym lub koniakiem. Co więcej, możesz dodać każdemu gościowi alkohol, który najbardziej lubi. I to jest chyba najwspanialsza cecha takich przepisów - ich osobowość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g