Ormiański sos pomidorowy z kebabem z kolendrą

świetny dodatek do potraw z grilla! Bogaty smak! Kupowanie sosu do kebaba lub po prostu dania mięsnego w sklepie nie jest już konieczne. Jest bardzo prosty do samodzielnego przygotowania. Z prostego zestawu produktów otrzymasz bogaty sos z kolendrą, kawałkami cebuli i wystarczającą ilością ostryg.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ten sos pomidorowy nie wymaga wstępnej obróbki cieplnej, możesz zacząć go gotować niemal natychmiast przed podaniem. W takim przypadku cebula poczuje się jak małe chrupiące kawałki, a sam sos okaże się niezwykle delikatny, delikatnie uzupełniając smak potraw.

zaczynamy od Łuku. Czyścimy go, suszymy do sucha. Pokrój cebulę w bardzo małą kostkę. Niektórzy wolą nie czuć kawałków cebuli w gotowym naczyniu, ale tutaj zdecydowanie nie jest to zbyteczne. Nie musisz używać maszynki do mięsa ani blendera do cebuli, zepsuje to również konsystencję i smak.

warzywa doskonale uzupełniają smak, w tym sosie używa się kolendry, w razie potrzeby można dodać coś innego, na przykład pietruszkę lub bazylię. Warzywa są dobrze umyte pod bieżącą wodą i suche. Można go wysuszyć ręcznikiem lub pozostawić do wyschnięcia na zewnątrz. Drobno posiekaj.

podstawą sosu jest pasta pomidorowa, ale jest zbyt gęsta. Woda pomoże uczynić SOS bardziej delikatnym w konsystencji. Zagotuj wodę z wyprzedzeniem i ostudź do temperatury pokojowej. Rozłóż koncentrat pomidorowy na głębokim talerzu, dodaj wodę i wymieszaj widelcem, aż będzie gładki. Najlepiej najpierw dodać trochę wody, a następnie dodawać łyżką po łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości.

dodaj sól, czarny pieprz i mieloną kolendrę do sosu. Ten zestaw przypraw jest podstawą sosu pomidorowego do grilla. Możesz poprawić smak innymi przyprawami, różnymi rodzajami mielonego pieprzu lub ziół, jeśli chcesz.

dobrze wymieszaj sos, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, lepiej najpierw podzielić kostki na talerze, aby był jak najmniejszy w sosie. Wlej kolendrę do sosu i dobrze wymieszaj. Sos będzie taki, jak powinien, jeśli kawałki cebuli i zioła zostaną równomiernie rozłożone.

gotowy sos można lekko schłodzić i podawać z mięsem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy