skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zanim zaczniesz gotować, upewnij się, że nasze jagody są myte. W przypadku, gdy borówki brusznicy i żurawiny nie są świeże, ale kupione zamrożone, należy dać im około pół godziny na rozmrożenie. Pod warunkiem, że w pomieszczeniach panuje normalna temperatura pokojowa.
przepuszczamy przez metalowy durszlak lub sito, wszystkie jagody, które mamy. Dzięki temu dostaniemy dużo soku. Dopóki nam się nie przyda, więc chwilowo o nim zapominamy. Ale ciasto jagodowe natychmiast wkładamy do rondla z wodą. Przed włożeniem upewnij się, że prawidłowo obliczyłeś stosunek jagód do wody. Na każdą szklankę powinien przypadać jeden litr.
gotuj ciasto przez 20 minut. Uzyskany wywar z ciasta dzielimy przez ten sam durszlak. Wyciśnij ciasto do wywaru, pozbawiając go ostatnich soków i wyrzuć.
zbieramy szklankę wywaru z jagód i odkładamy na bok. Cały inny bulion wraca do pieca i doprowadza do wrzenia. Wlej do niego cukier.
do końca gotowania, gdy bulion już się zagotuje, wlej do niego sok uzyskany na samym początku gotowania. Teraz bierzemy się za skrobię. Na każdy litr płynu należy odmierzyć łyżkę skrobi. Przed wprowadzeniem skrobi lepiej zagnieść ją w odstawionej szklance bulionu.
po dodaniu skrobi pozostaje gotować wszystko przez 5 minut. Smakujemy i oceniamy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g