galaretka z mrożonej żurawiny i borówki brusznicy

Szybki i smaczny jak babka z dzieciństwa! Galaretka z jagód jest smaczna i zdrowa, zaleca się podawanie jej dzieciom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 59 g
234 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

zanim zaczniesz gotować, upewnij się, że nasze jagody są myte. W przypadku, gdy borówki brusznicy i żurawiny nie są świeże, ale kupione zamrożone, należy dać im około pół godziny na rozmrożenie. Pod warunkiem, że w pomieszczeniach panuje normalna temperatura pokojowa.

 przepuszczamy przez metalowy durszlak lub sito, wszystkie jagody, które mamy. Dzięki temu dostaniemy dużo soku. Dopóki nam się nie przyda, więc chwilowo o nim zapominamy. Ale ciasto jagodowe natychmiast wkładamy do rondla z wodą. Przed włożeniem upewnij się, że prawidłowo obliczyłeś stosunek jagód do wody. Na każdą szklankę powinien przypadać jeden litr.

 gotuj ciasto przez 20 minut. Uzyskany wywar z ciasta dzielimy przez ten sam durszlak. Wyciśnij ciasto do wywaru, pozbawiając go ostatnich soków i wyrzuć. 

 zbieramy szklankę wywaru z jagód i odkładamy na bok. Cały inny bulion wraca do pieca i doprowadza do wrzenia. Wlej do niego cukier. 

  do końca gotowania, gdy bulion już się zagotuje, wlej do niego sok uzyskany na samym początku gotowania. Teraz bierzemy się za skrobię. Na każdy litr płynu należy odmierzyć łyżkę skrobi. Przed wprowadzeniem skrobi lepiej zagnieść ją w odstawionej szklance bulionu.

po dodaniu skrobi pozostaje gotować wszystko przez 5 minut. Smakujemy i oceniamy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy