domowy napój na żywo z suchego kwasu chlebowego
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować żywy kwas chlebowy, przede wszystkim musisz ugotować ziemniaki i rozgnieść je w tej samej wodzie, pamiętaj tylko, że powinna być niewielka ilość wody. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po tym, jak ta masa ostygnie, musisz dodać do niej drożdże i dać czas na wzrost. Po wyrośnięciu masy należy dodać cukier, suchy kwas chlebowy, zalać wszystko przegotowaną wodą i wymieszać. Po ugotowaniu pierwszego kwasu chlebowego należy go spuścić, a kolejne można już wypić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g