domowy napój na żywo z suchego kwasu chlebowego

zdrowy orzeźwiający napój dla całej rodziny! Żywy kwas chlebowy nazywany jest również kwasem mącznym. Mówią, że najzdrowszym kwasem jest żywy kwas chlebowy, jest bogaty w witaminy i wcale nie szkodzi sylwetce. Dlatego polecam wszystkim miłośnikom kwasu chlebowego spróbować ugotować żywy kwas chlebowy.
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 29 g
129 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przygotować żywy kwas chlebowy, przede wszystkim musisz ugotować ziemniaki i rozgnieść je w tej samej wodzie, pamiętaj tylko, że powinna być niewielka ilość wody. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po tym, jak ta masa ostygnie, musisz dodać do niej drożdże i dać czas na wzrost. Po wyrośnięciu masy należy dodać cukier, suchy kwas chlebowy, zalać wszystko przegotowaną wodą i wymieszać. Po ugotowaniu pierwszego kwasu chlebowego należy go spuścić, a kolejne można już wypić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy