skład / składniki
metoda gotowania
w rzeczywistości kompot z czeremchy jest szybki i wcale nie jest trudny do zrobienia. Jak zwykle zaczynamy od dokładnego umycia jagód. Nawiasem mówiąc, do tego kompotu lepiej jest wziąć świeże, soczyste jagody, wtedy nie tylko smak, ale także kolor kompotu okaże się bogaty, ciemny Rubin.
następnie umyte jagody blanszujemy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie natychmiast przenosimy do emaliowanej patelni. Doprowadź wodę do wrzenia, rozpuść w niej cukier i wlej jagody tym gorącym syropem. Wszystko, przez 5-7 godzin można zapomnieć o jagodach. Po zaparzeniu jagód w syropie przenosimy je do wysterylizowanych słoików. Zwykle używam do tego łyżki cedzakowej, aby cały syrop pozostał na patelni. Doprowadź syrop do wrzenia i wlej jagody do słoików. Zwijamy pokrywki, odwracamy do góry nogami i pozostawiamy owinięte na jeden dzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g