kompot malinowy
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozmrażamy maliny, aby jagody lepiej się od siebie oddzieliły. Myjemy pod bieżącą wodą, ale bez fanatyzmu, w przeciwnym razie maliny mogą wpuścić cały sok do wody, a nasz kompot będzie bez smaku. Zagotuj wodę i włóż maliny do wrzącej wody i dodaj cukier, gotuj przez kilka minut i ostudź, pozwól kompotowi zaparzyć. Przefiltruj kompot do osobnej patelni. Podawaj kompot malinowy odcedzony, możesz ozdobić szklankę plasterkiem cytryny. Smaczne i witaminowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g