dżem z cytryną i morelami na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
połam umyte morele na połówki, usuń nasiona. Jeśli morele są duże, pokrój je na 4 części, jeśli są małe, możesz zostawić 2 połówki.
umieść morele w naczyniu do gotowania dżemu, przykryj cukrem, wyciśnij sok z połowy cytryny. Przytrzymaj, aż pojawi się trochę soku i gotuj przez około godzinę, aż zgęstnieje.
dżem morelowy można włożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g