kompot ze śliwek bez pestek na zimę

kompot śliwkowy słynie z dobroczynnych właściwości i doskonałego smaku.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
102 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

aby zrobić kompot ze śliwek bez pestek, spłucz, pokrój na połówki, usuń pestki.

napełnij wysterylizowane słoiki śliwkami, układając je nacięciami w dół.

z cukru i wody zrób syrop, schłodź go do temperatury pokojowej i zalej nim zawartość słoików.

przykryj słoiki gotowanymi pokrywkami i umieść je w pojemniku z zimną wodą. Czas pasteryzacji puszek o pojemności 0,5 l w temperaturze 85 °C wynosi 15 minut, 1 L - 20 minut, a następnie zwiń je, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.

Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy