skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić kompot ze śliwek bez pestek, spłucz, pokrój na połówki, usuń pestki.
napełnij wysterylizowane słoiki śliwkami, układając je nacięciami w dół.
z cukru i wody zrób syrop, schłodź go do temperatury pokojowej i zalej nim zawartość słoików.
przykryj słoiki gotowanymi pokrywkami i umieść je w pojemniku z zimną wodą. Czas pasteryzacji puszek o pojemności 0,5 l w temperaturze 85 °C wynosi 15 minut, 1 L - 20 minut, a następnie zwiń je, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.
Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g