dżem melonowy z cytryną na zimę
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
melon jest obrany ze skórki i nasion.
kroimy na kubuki i zasypiamy 0,5 kg granulowanym cukrem i zostawiamy nanocząstkę, aby melon wypuścił sok.
cytryny zalać wrzącą wodą i pokroić na małe kawałki.
cytryny zasypiamy 0,5 kg granulowanego cukru i zostawiamy nanocząsteczkę.
melon gotujemy na małym ogniu aż do zmniejszenia o połowę a następnie dodajemy cytryny i cukrową wanilię i gotujemy kolejne 30min.
wkładamy ciepło do czystych słoików i skręcamy.
kroimy na kubuki i zasypiamy 0,5 kg granulowanym cukrem i zostawiamy nanocząstkę, aby melon wypuścił sok.
cytryny zalać wrzącą wodą i pokroić na małe kawałki.
cytryny zasypiamy 0,5 kg granulowanego cukru i zostawiamy nanocząsteczkę.
melon gotujemy na małym ogniu aż do zmniejszenia o połowę a następnie dodajemy cytryny i cukrową wanilię i gotujemy kolejne 30min.
wkładamy ciepło do czystych słoików i skręcamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g