skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Biała kapusta, a mianowicie drobno posiekaj wszystkie grube części liścia i odłóż na bok górną część.
Krok 3:
Obierz paprykę i pokrój w pierścienie. Zalej pomidory wrzącą wodą i usuń z nich skórkę, a następnie ugniataj je widelcem na talerzu, aż będą gładkie.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i pokrój pory (jeśli używasz) w cienkie plasterki i podziel na pierścienie. Posiekaj zieloną część porów.
Krok 5:
Wlej wodę na dno grubościennej patelni i wrzuć do niej cebulę..
Krok 6:
...pieprz...
Krok 7:
...i grube części arkusza. Dodaj sól do smaku.
Krok 8:
Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Gdy tylko warzywa staną się miękkie, dodaj do nich posiekane cienkie liście kapusty i gotuj ponownie, aż zmiękną. Usuwamy kapustę z ognia, zalewamy zmiętymi pomidorami, dodajemy groszek ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zamknij pokrywką na 10-15 minut.
Krok 9:
Podajemy na stole, posypując w razie potrzeby pierścieniami i posiekanymi ziołami pora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g